Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tangó ütemére lépnek

2008.04.20

 

Argentína sok leggel büszkélkedhet a világban. Itt van a földgolyó legdélebbi lakott települése, Ushuaia, ahol véget ér a 17.848 kilométer hosszú, Alaszkából induló pánamerikai országút. Itt van a világ legnagyobb összefüggő mezőgazdasági területe, a La Pampa, ahol a világ legnagyobb marhaállománya legel. Így az sem véletlen, hogy ebben az országban fogy a legtöbb hús a világon, a steak sokkal inkább nemzeti étel itt, mint szülőhazájában Angliában.

Image and video hosting by TinyPic

A turisták elsősorban természeti tüneményeiért keresik fel Argentínát, azaz Ezüstországot. A pampából egészen hirtelen és váratlanul kiemelkedő Andok hófödte, ötezres csúcsai felejthetetlen látványt nyújtanak, a nemzeti parkokban gleccsereket és gleccsertavakat, pingvineket, fókát, lámát és a legfinomabb szőrű állatot, vikunyát is láthat, aki befizette a közel százdolláros belépti díjat.

Image and video hosting by TinyPic

A lakosok nagyrészt európai származásúak, legtöbbjük spanyol és olasz. A bevándorlók között magyarok is akadnak szép számmal. Az első családik az 1848-as szabadságharc után érkeztek, de még 20-25 évvel ezelőtt is gyarapodott a magyar kolónia száma. A második-harmadik generációsok már többnyire nem beszélik nyelvünket, szívükben mégis nosztalgiát éreznek az óhaza iránt.

Jó szelek városa

A legtöbb turista először Dél-Amerika legnagyobb fővárosába, Buenos Airesbe, a Jó szelek városába érkezik.

Image and video hosting by TinyPic

Spanyol hódítók, tengerészek adták a nevét, akik számára a legfontosabb a vitorlázáshoz szükséges jó szélirány volt. Nos, szelekben ma sem szűkölködik a déli félteke e legeurópaibb fővárosa: itt találkozik az Andok hegyláncairól lefutó, a Déli-sark felől süvöltő, a trópusi meleget hozó északi és az Atlanti-óceán felől fúvó páradús fuvallat.
Már landolás előtt a repülőgépből feltűnik, hogy a város alaprajza mérnöki pontossággal rajzolt négyzetháló. Eltévedni így nehéz, de a távolságok a valóságban nagyobbak, mint ahogy azt a térkép alapján sejtenénk. Hiába keresnénk a megszokott belvárost, itt a bevándorló kolóniák óhazájának tipikus képével találkozunk. Londont idézik a Costanera-part rakodói, kikötői és a vasútállomások. A tengerészek lakta La Boca városrész Nápolyra emlékeztet.

Image and video hosting by TinyPic

Míg a hivatali negyed széles sugárútjaival, hatalmas szökőkútjaival Madridot juttatja eszünkbe.
Nehéz lenne jellegzetességeket felsorolni, sem emlékművek, sem történelmi városmag, de még igazi belváros sem alakult ki a város közel ötszáz éves történelmének során. A 13 milliós Buenos Aires Dél-Amerika legjellegtelenebb fővárosa. De itt van a világ legszélesebb utcája, a Július 9-e sugárút. A 110 méter szélességű útba a 22(!) sávon kívül még parkolóhelyek és némi füves zöldterület is belefért. Sasszeműnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ismerőst fedezzen fel az út túloldalán!

Este 8-tól hajnali 4-ig

A városban élesen különválik a gazdagok és a szegényebbek negyede. Míg az egyikre a nyílegyenes, széles, unalmas sugárutak, hatalmas parkok a jellemzőek, addig a másikban színesre festett lakóházak, vigalmi negyed, művészkolóniák, és a latinos temperamentum vonzza a turistákat. Ez a hangulatos városész La Boca. A név a hazai futballrajongók számára nem ismeretlen, hiszen a Boca Juniors csapat Dél-Amerika legjobbjai közé tartozik. Itt mindig történik valami: utcazenészek, bábosok, pantomimesek, színjátszók szórakoztatják az arra járókat. Esténként élénkül fel itt az élet, hiszen a városban – mint Dél-Amerikában csaknem mindenütt – örömmel hódolnak a szieszta spanyol örökségének, legyenek bármilyen éghajlaton. A nép nagyrészt az utcán él, és az árnyékba húzódva iszogat, kártyázik vagy éppen beszélget. Az éttermek ebédidőben kinyitnak 2 órára, de igazából este 8-9 körül kezdenek élni, és hajnali 4-ig folyik a mulatozás. Az argentin ugyanis nem koránkelő fajta.

Tánclépésekben

Legnagyobb tábora természetesen a tangónak van, hiszen a legerotikusabb tánc szülőhazája Argentína. A tangóbárokban, más néven milongákban, nem az úri közönség táncol, hanem hivatásos táncosok, összeszokott tangópárok járják a táncot. Esténként akár 10-12 helyen is fellépnek az apró színpadokon. Húszperces műsorukban néhány fülledten erotikus szám után a közönség közül is választanak partnert, jó érzékkel szúrják ki a turistákat. A nemzeti zene és tánc után – vagy előtt – áll fontosságban is a nemzet sportja, a futball. Puskás neve itt egyet jelent Magyarországgal. Persze nem csak ezt tudják rólunk, európai kötődéseik miatt a lakosság sokkal tájékozottabb a világ dolgaiban, mint azt Észak- vagy Dél-Amerikában megszokhattuk.

Élvezd az életet

És hogy milyenek az argentinok? Barátságosak, közvetlenek és mosolygósak. Meglepően sok a szőke, és kevés az indián. A nők gyönyörűek, fekete hajúak, égő tüzes tekintetűek, olajos bőrűek. Pompás az alakjuk és ringó a járásuk.
Nem sietősek, a stressz ismeretlen fogalom errefelé. Hogy mégsem érnek meg matuzsálemi kort, az az egyébként egészségtelen életmódjuknak köszönhető. Mindenki dohányzik, akár evés közben is, és hihetetlen mennyiségű húst esznek. Van, aki mindhárom étkezésre marhát fogyaszt. A fél kiló marhahúsból készített sült kis adagnak számít, a normál adag ennek kétszerese. Saláta vagy köret helyet jókora korsó sörrel vagy liternyi borral könnyítik meg az emésztést. Bár erősen vallásosak, elvük, hogy élvezni kell az életet, ameddig csak lehet!

(forrás: Meglepetés c. lap; köszi Muci)